• Фејсбук
  • Твитер
  • Скопје
  • googleplus
  • YouTube

Shotcretre

1-Бетонирање со прска бетон

Shotcretre / апликација gunite

Прскан бетон, gunite или прскан бетон е бетон или малтер пренесе преку црево и пневматски проектиран на висока брзина кон површина, како техника за изградба. Тоа обично е засилен со конвенционалните челични прачки, челик мрежа, или влакна.
Прсканиот бетон е обично сите инклузивно рок и за влажно микс и сува микс верзии. Во базен изградба, сепак, се однесува на прсканиот бетон влажни микс и gunite да се исуши микс. Во овој контекст, овие термини не се менливи.
Прсканиот бетон е ставен и набиен во исто време, се должи на сила со прскалка. Тоа може да се прска врз кој било вид и облик на површина, вклучувајќи вертикална или надземни области.

Сува наспроти влажни микс

Т метод тој сува микс вклучува поставување на суви состојки во бункер и потоа да ги пренесе преку пневматски црево на млазницата. На nozzleman контролира додавање на вода на млазницата. Водата и сувата смеса не е целосно измешани, но не е завршена како мешавина хитови на приемната површина. Ова бара квалификувани nozzleman, особено во случај на дебели или густо армирани пресеци. Предности на процесот на сува мешавина се дека содржината на водата може да се прилагоди моментално од nozzleman, дозволувајќи им на повеќе ефективни пласман во главата и вертикални апликации без користење на акцелератори. Процесот на сува мешавина е корисно во поправка апликации, кога тоа е потребно да се запре многу често, како сува материја е лесно да се испуштаат од цревото.

 

Влажно микс прсканиот бетон вклучува транспорт на претходно подготвен бетон, обично се готови бетон, на млазницата. Компримиран воздух е воведен во млазницата да се карам на мешавина на површината примање. Постапката за влажно процесот генерално произведува помалку раст, отпад (кога материјалот паѓа на подот), и прашина во однос на процесот на сува микс. Најголемата предност на процесот на влажно микс е сите состојки се мешаат со вода и адитиви е потребно, а исто така и поголеми количини може да биде поставен за помалку време отколку на сува процес.

Сува наспроти влажни микс

S hotcrete машини се достапни, кои го контролираат целиот процес и да ја направат многу брзо и лесно. Рачен и машински методи се користат за процесот на влажно прскање но влажни прскан бетон се применува традиционално со машина. Високи резултати за прскање и големи попречни пресеци бараат работа за да биде механизирани. Бетонски оросување со дуплекс пумпи се користат главно за работа со влажна мешавина. За разлика од конвенционалните пумпи за бетон, овие системи мора да се исполнат дополнителни барања за доставување на бетон проток кој е како постојан како е можно, и затоа постојано, за да се гарантира хомогена нанесување со прскање.


WhatsApp Online Chat !